Årets lantbruksföretag - Warberg Tomat

”Våra kunder motiverar oss”

Grattis Bodil Andersson och Raimo Einosson som driver Warberg Tomat; årets lantbruksföretag på Varbergsgalan 2017!

Varför är ni värdiga vinnare?

- Vi har satsat mycket för att landsbygden ska leva. Vi försöker gynna de företag som finns runt omkring oss och vill lyfta fram bönderna och andra som vi samarbetar med. Det nya bageriet har också gett två arbetstillfällen, vi anställde en bagare och en butiksarbetare.

Vad utmärker en framgångsrik företagare?

- Att man tror på sig själv och vågar satsa. Sen måste man jobba hårt och få med sig medarbetarna.

Vad är de största utmaningarna med att driva företag på landsbygden?

- För många är det antagligen läget, när det är avstånd till tjänster man behöver som till exempel reparatörshjälp. Fast just vi har ett ganska bra läge. Vi har fler långväga gäster än lokala, och ungefär sjuttio procent är privata kunder. Folk kommer hit och handlar för att det är bra kvalitet och obesprutat. Många är också nyfikna på odlingen.

Vad är er drivkraft?

- Vi tycker det är skoj! De senaste tre åren har vi ökat jättemycket och utvecklat verksamheten till andra områden än odlingen. Visst är det motigt ibland men det är alltid roligt att möta våra trogna och positiva kunder, som uppskattar att vi kämpar på och förlänger säsongen. Mötet med kunderna är väldigt uppmuntrande och motiverande.

Vad tycker ni om företagsklimatet i Varberg?

- Det har fungerat bra för oss i alla kontakter med kommunen, framför allt med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Övriga näringslivet har vi inte jättemycket att göra med, vi deltar i några mindre nätverk men är ju relativt ensamma i vår bransch som tomatodlare.

Ert bästa tips till nya företagare?

- Allt tar längre tid och kostar mer pengar än man tror! Så det är bra att vara väl förberedd. Det är lång tid till lönsamhet, räkna med 2-3 år. Våga be om råd, och utnyttja nätverk och organisationer som kan hjälpa till.

Vad önskar ni för företagets del under 2018?

- Vi ska bygga ut bageriet och hoppas på att den satsningen slår väl ut; att folk hittar dit och att bageriet blir lika lönsamt som tomatodlingen.

Och vad önskar ni för egen del?

- Lite mer fritid! Tid är den svåra biten som företagare. Det funkar inte att ha anställda till allting, man måste vara involverad själv.

Slutligen; vilka blir nästa års vinnare?

- Öströö är ju aktiva och driftiga, de borde få priset. Men de kanske har vunnit innan?
(Red anm: Öströö fårfarm blev årets lantbruksföretagare 2011).


Warberg Tomat vann med motiveringen:

"Årets Lantbruksföretag i Varberg är ett familjeföretag som vuxit och utvecklat sitt företag de senaste åren. De har utökat sin specialiserade odling av tomater och gurka till att nu omfatta kryddodling och flera andra grönsaker. Företagets verksamhet finns där en stor byggnation av motorväg och riksvägar gjorts, detta har företaget använt som en tillgång.

Den senaste investeringen är i en ny gårdsbutik och ett eget bageri. Genom denna möter de kundernas ökade efterfrågan på lokalproducerade och även ekologiska produkter.

I gårdsbutiken säljs inte bara egenodlade grönsaker och bröd från bageriet utan även deras egna mångfaldigt prisade inläggningar, kryddblandningar och marmelader.

Företaget saluför också i butiken lokala produkter från andra lokala producenter."

Sidan uppdaterad 2018-01-29