Från traditionell bärodling till familjär jordgubbsdestination!

Tjänstemän och politiker från Varbergs Kommun besökte i veckan Vareborgs bärodling tillsammans med representanter från LRF.

Kenneth och Birgit som driver anläggningen tillsammans tog över företaget på 90-talet och har enträget utvecklat verksamheten steg för steg sedan dess. Det har inte alltid varit enkelt att stångas med utmaningar såsom väder och vind, personalbrist och kalla nätter, men med hårt arbete har företaget en god vinstmarginal och när det är som mest att göra sysselsätts över 100 personer i företagets regi. 

I år firar Vareborg bärodling hela 50 år, vilket bland annat firats med invigning av ett nytt gårdscafé dit jordgubbslängtande besökare kan söka sig för att smaka på hembakade jordgubbskreationer. 

Kenneth berättar hur de vågat testa nya idéer genom åren som sedan lett till nya reseanledningar för besökare. Det som en gång var en traditionell bärodling har idag utvecklats till en besöksdestination där besökarna kan fika i caféet, mata karpar i den stora fiskedammen, handla i gårdsbutiken och åka på jordgubbssafari.

Man hoppas inom närmaste åren locka ännu fler besökare ut på landet genom att erbjuda en helhetsupplevelse. Vad paret efterlyser för att kunna fortsätta utveckla verksamheten är en god dialog med kommunen kring marken omkring anläggningen, särskilt i samband med den nya tågrälsen som skall anläggas intill gården. Man hoppas också kunna få tag i fler flinka bärplockare som kan bidra till att det årligen skickas Varbergsodlade jordgubbar längs västkusten och inåt landet.

 

Sidan uppdaterad 2017-09-28