123 Schtunk - Årets Besöksnäringsföretag 2014

Med 10 år och ett gäng röda näsor i bagaget har de vunnit varbergarnas och svenskarnas hjärtan. 123 Schtunk mottog priset Årets Besöksnäringsföretag 2014.

Med följande motivering mottog 123 Schtunk priset Årets Besöksnäringsföretag 2014 under VarbergsGalan:
För att på kommersiella grunder och villkor driva ett kulturellt företag som under många år förgyllt utbudet för besökare och naturligtvis även för oss invånare. De har fått teater att bli mer lättillgängligt och lärt oss att skratta åt de mest tragiska pjäser. Genom att lära oss att varje föreställning är unik, inte minst eftersom många av oss har varit delaktiga, bidrar de stort till upplevelsen av Varberg. 2014 kännetecknas av utsålda föreställningar, extraföreställningar och idel lovord. Bakom sina masker ger de oss garanterat skrattkramp – dessa improvisationens mästare! Frågor på det?!

År 2005 startade Lasse Beischer och Josefine Andersson bolaget och teatersällskapet 123 Schtunk. I år är det alltså 10-årsjubileum för dem. Detta firar de med att turnera oavbrutet. Just nu spelar de Romeo & Julia, Shakespeare - den absoluta sanningen och Raskens- vi går åt vilket håll vi vill. Den 1 juli har de premiär för Rid i natt i Varberg, för att sedan spela Molière – den absoluta sanningen från september. De har med andra ord fullt upp.
– Det är mycket att hålla i huvudet, men det är samtidigt väldigt roligt, säger Lasse Beischer.

De startade företaget för tio år sedan då de spelat och arbetat med teater under många år, och kände att de ville hålla i alla trådar själva. På frågan varför de tror att deras företag blivit så framgångsrikt, svarar Lasse att han tror att det helt enkelt är en rolig teaterform:
– Det är både skratt och lite allvar, men mest skratt. Och att vi improviserar med publiken som en del av föreställningen är nog både kittlande och lite skrämmande. Jag minns när vi för några år sedan spelade i Helsingfors, då var de främre raderna billigare än de längre bak, skrattar han.

Att de vann priset årets Besöksnäringsföretag under VarbergGalan i höstas kändes som en varm applåd, tycker de. De kunde tyvärr inte motta priset själva då de var iväg och spelade, men de är mycket stolta över utnämningen.

Och sommarens föreställning Rid i natt, som har premiär på Nöjesparken i Varberg den 1 juli, kommer att bli den bästa någonsin, 10-årsjubileet till ära, det lovar Lasse Beischer. 

Sidan uppdaterad 2015-03-31