Varberg - Sveriges bästa landsbygdskommun

Varbergs kommun har utsetts till Sveriges bästa landsbygdskommun för andra året i rad i tidningen Fokus kommunranking ”Här är det bäst att bo”.

Priset delas ut till en vinnare i totalrankningen samt i fyra delkategorier baserat på typ av kommun, där kategorin landsbygd är den överlägset största med 164 konkurrerande kommuner. 

– Det är med stolthet vi tar emot priset som visar att vi är på rätt väg i Varbergs vision att 2025 vara västkustens kreativa mittpunkt och Region Hallands vision om Halland som Bästa Livsplatsen. Det är också väldigt roligt att se att vi ytterligare har klättrat i totalrankningen till en 11:e plats jämfört med plats 23 i fjol, säger Gösta Bergenheim, kommunfullmäktiges ordförande, i ett uttalande på varberg.se.

Rankningen görs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och utgår från ett fyrtiotal parametrar, till exempel arbetsmarknad, skatt, utbildning, inflyttning, äldreomsorg och kultur.

Vad är då egentligen en attraktiv kommun?
Tidningen Fokus hänvisar till en av världens främsta forskare på området, professor Edward Glaeser som uttrycker att det bästa måttet på en plats attraktivitet är att se hur många som flyttar in i relation till hur många som flyttar ut. Varberg växer med cirka 600 invånare per år, en positiv utveckling som utmärker sig i jämförelse med andra landsbygdskommuner.

Om rankningen
Sedan 2014 är utgångspunkten i rankningen dels att variablerna har sin grund i forskning om vad som bidrar till en kommuns attraktionskraft, dels att kommunerna är kategoriserade i fyra grupper för att bli mer rättvist jämförda. Indelningen sker utifrån de två faktorer som främst avgör platsens förutsättningar; dess storlek och geografiska läge.

I rankningen väger man också delvis in vad som finns i närliggande kommuner och som bidrar till att höja den egna kommunens attraktionskraft. Tidskriften Fokus har rankat Sveriges kommuner i tio år.

De olika kategorierna är:
Totalrankning (290 kommuner)
Storstad (47 kommuner)
Stad (46 kommuner)
Landsbygd (164 kommuner)
Glesbygd (33 kommuner)


Läs mer på Varberg.se

Läs mer om förra årets ranking på Fokus.se

Sidan uppdaterad 2015-06-02