Skobranschen

Nilson Group, med huvudkontor i Varberg, är Sveriges största skodetaljistföretag och innefattar affärsområdena Nilson, Radical Sports, Din Sko, Skopunkten, Jerns, Vagabond och Scorett.

TRÄTOFFLOR OCH HÖGKLACKAT
Skoleverantörerna i Varberg säljer runt sex miljoner skor varje år! Här levereras alla typer av skor för alla typer av människor. Från trätofflor till sportskor och högklackat. Allt från mer okända varumärken till tungviktare som bland annat Ecco, Björn Borg, Dr Martens, Don Donna, Wrangler och Vagabond.

HISTORIA
Varför har Varberg blivit en sån stor skostad? Att det är tack vare Rolf Nilsson, grundaren till Nilson Group, är de flesta skokännare och skoleverantörer överens om. Nästan alla skoleverantörer som finns i Varberg idag började sin karriär hos Rolf Nilsson och har sedan stannat kvar i Varberg och startat egna verksamheter. En av alla dem som jobbat och startat eget är skoföetaget Scorett.

VÄRT ATT VETA
Istället för att se varandra som konkurrenter har 13 av Varbergs skoleverantörer valt att samarbeta genom att bjuda in sina kunder och ordna gemensamma inköpsdagar två gånger om året. Samarbetet kallar de för ”Skostaden” inköpscentrum i Varberg.

FAKTA
Rolf Nilsson började sin karriär på pappas grossistfirma för trätofflor och arbetsskor.1955 startade han sin första skofirma i Åskloster, strax norr om Varberg. Efter det rullade karriären på och 1989 statade han Nilson-kedjan.

Sidan uppdaterad 2012-03-15